Onze blog

Ons digitale leven

Buitenmuur isoleren om energie en kosten te besparen

Warmte die door een verwarming binnenshuis gegenereerd wordt ontsnapt op verschillende manieren weer uit de woning. Dit is vrij normaal want warme lucht zal zich altijd verplaatsen en naar koude lucht toe bewegen. Toch moet je als bewoner van een huis wel het ontsnappen van warmte zoveel mogelijk tegengaan. Hoe meer warmte je namelijk voor een lange tijd in huis vast kan blijven houden betekent een grotere besparing van energie. De verwarming hoeft namelijk minder lang te stoken om de kamer op temperatuur te houden. Een goede tip is daarom ook om de buitenmuur te isoleren om energie en kosten te besparen.

Spouwmuurisolatie

spouwmuurHet isoleren van de buitenmuur wordt in de meeste gevallen gedaan door spouwmuurisolatie maar het kan ook als gevelisolatie gedaan worden. Er is ook een andere mogelijkheid waarbij isolatiemateriaal tegen de buitenkant van de muur wordt geplaatst en vervolgens afgedekt met gevelbekleding. De meest gemakkelijke manier van isoleren is echter isolatie tussen de spouwmuur spuiten. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Tussen deze twee muren zit een kleine ruimte van ongeveer 30 cm. Door deze ruimte te vullen met materiaal voor isolatie zal je de warmte beter in een woning vast kunnen blijven houden. Isolatie van de spouwmuur is zeer kosteneffectief. Het vereist een redelijk lage investering die binnen afzienbare tijd terugverdiend kan worden met de besparing op de energiekosten.

Besparing op energiekosten

Alle manieren waarop je een woning beter kan isoleren zal je voor een besparing op de energiekosten zorgen. Het verwarmen van een woning is een grote kostenpost omdat hiermee veel energie verbruikt wordt. Dit is bij de meeste woning het verbruik van gas door de cv-ketel. Het isoleren van bijvoorbeeld de buitenmuur zal ervoor zorgen dat een kamer langere tijd warm blijft. Hierdoor zal de ketel minder vaak aan hoeven slaan om de woning op een aangename temperatuur te houden. Uiteindelijk vertaalt zich dit in een besparing op de energiekosten. Het geld wat hier maandelijks op bespaard wordt zorgt er ook voor dat de investering voor het isoleren van de woning langzaam aan weer terugverdiend wordt. Voor buitenmuurisolatie is deze periode redelijk kort.

Meer informatie bij:

Kijzer BVBA Antwerpen
Vlaamsekaai 11
2000 Antwerpen