Onze blog

Ons digitale leven

Klachten aan spieren en dergelijke

Pijn is natuurlijk nooit echt leuk te noemen. Veel mensen hebben wel eens ergens last van. Denk aan een beetje hoofdpijn of pijn in de buik. Voor dit soort klachten gaat men doorgaans naar de dokter. Maar als er klachten zijn aan de spieren of het zogenaamde bewegingsapparaat, waar moet men dan naartoe?

Veel voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat zijn bijvoorbeeld de rug, schouders of de nek. Allemaal goed mogelijk dat hier pijn aan ontstaat. Waar kan men terecht met deze klachten?

De fysio geeft hulp

Veel van deze klachten kunnen door de fysio behandeld worden, denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut zeist waar men terecht kan met deze klachten. Sommige mensen gaan eerst naar de huisarts, die vervolgens ook weer een doorverwijzing kunnen geven. Een behandeling is altijd individueel, eerst luistert men naar de klachten en maakt op basis daarvan een behandelplan.

Dat plan is er uiteraard op gericht om zo snel mogelijk weer verder te kunnen. De therapeuten hebben diverse technieken beschikbaar, zo kan er bijvoorbeeld worden gemasseerd om spieren los te krijgen. Maar is tijdens de behandeling, die overigens doorgaans zo’n 25 minuten duurt, is er ook aandacht voor oefeningen. Er worden oefeningen gedaan die er vaak op gericht zijn om de spieren sterker te maken. Vaak wordt er ook geadviseerd om deze thuis te herhalen. Zo kan het herstel nog verder versnellen. Hieronder is in een video zo’n oefening te zien. Voer deze niet op eigen houtje uit, maar bespreek dit met een behandelaar.

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Als er klachten zijn en men gaat naar de fysio, dan is het natuurlijk altijd belangrijk om te weten wat de kosten zijn en of deze door de zorgverzekeraar vergoed worden. In het basispakket is fysiotherapie slechts beperkt gedekt. Bij volwassenen boven de 18 jaar wordt er pas vanaf de 21ste behandeling een vergoeding uitgekeerd en iemand moet dan een chronische aandoening hebben.

Veel mensen hebben echter een zogenaamde aanvullende verzekering waar vaak wel verschillende behandelingen vergoed worden. Dit verschilt uiteraard per verzekeraar. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om de behandeling volledig zelf te betalen. De praktijken mogen hun eigen tarieven bepalen, maar gemiddeld zijn de kosten tussen de €30,- en €40,-. Als u geen aanvullende verzekering heeft en de kosten zelf wilt dragen, is het mogelijk handig om vooraf met de behandelaar te bespreken hoeveel behandelingen u ongeveer nodig zult hebben. U kunt hier dan financieel rekening mee houden.