Onze blog

Ons digitale leven

Wat leer je op een voice-over college?

voice over collegeHet is een veelgestelde vraag in de blogwereld: wat leer je eigenlijk op een voice-over college? Voordat we die vraag gaan beantwoorden, eerst iets over het college zelf. Men spreekt van een voiceovercollege wanneer men een workshop stemacteren kan doen.

Dan komt de vraag op wat deze workshop is. Nou, dat zijn in bijna alle gevallen hobbymatige opleidingen die worden gegeven door een voice over instructeur die zelf enige ervaring heeft op het gebied van voice-overs inspreken en wellicht een bijbaan heeft in het voice-over wereldje, en denkt: laat ik ook eens een voice over college starten. Tijdens de cursus op zo’n ‘college’ vertelt de voice-over over zijn werk, waarvan cursisten kunnen leren.

Is een bijbaan als freelance voice-over lucratief?

Veel voice-over freelancers denken dat een bijbaan stemacteur heel goed te combineren is met ander creatief filmwerk. Helaas is de werkelijkheid van de Nederlandse voice-over iets minder rooskleurig hoor, als ik de verhalen zo hoor.

Vaak zijn beginnende voice-over stemmen vooral bezig met het onder de aandacht komen bij nieuwe klanten, dan met het inspreken van spotjes en tekenfilms. Vaak zie je daarom dat de meest geslaagde voice-overs ook enige kennis hebben van online marketing en succesvol zijn met het reclamemaken voor zichzelf. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar een regulier college in Utrecht gaan en uiteindelijk echt serieus geld verdienen ;-).

Ook jij kunt voice-over worden leren

Eerst een nieuwsflash. Want we kunnen kort zijn: met in een klasje zitten zul je niet leren stemacteren of voice-over worden. Net zoals het inschrijven bij een voetbalclub je geen nieuwe Ronald Koeman zo is dat ook met een voice over college tegenwoordig. Is dat erg? Nee. Kun je alsnog doorbreken als voice-over? Ja, dat wel. Gewoon jezelf opgeven en kijken waar het schip strandt. Je hebt in ieder geval een mooie voice-over ervaring opgedaan, en dat is voor de meeste mensen ook heel wat waard.